Tähistasime pidulikult õdede päeva

Õdede päev IVKH 1

Reedel, 12. mail tähistasime kolleegidega rahvusvahelist õdede päeva. Tegemist on traditsioonilise iga-aastase üritusega, mida me haiglas tähistame. Rahvusvaheline õdede nõukogu on kuulutanud selle aasta motoks "Meie õed. Meie tulevik", mis rõhutab õdede olulist rolli meie tervishoiusüsteemis.

Märgiline on see, et seekord oleme mitmekesistanud piduliku ürituse programmi. Lisaks juba harjumuspäraseks muutunud parimate õendus- ja hooldustöötajate tunnustamisele ja tordi söömisele oleme korraldanud põneva ja elamusterohke illusioonishow ning särtsaka ja tantsima kiskuva kontserdi. Interaktiivse illusioonishow viis läbi mustkunstnik Dmitri Zorin. Üritusel osalejatel oli suurepärane võimalus võtta osa kõikidest trikkidest, mida mustkunstnik oli ette valmistanud. Laua teleportatsioon, küüliku ilmumine läbitorgatud õhupallist , mobiiltelefoni väljavõtmine suletud krõpsukarbist ja mitmed psühholoogilised trikid tekitasid kohese vau-efekti. Pärast showd esines saalis bänd Full House Band, mille solist on ilusa, suure ulatusega, meloodilise häälega Anne Arrak, keda akompaneeris tuntud Eesti muusikutest koosnev bänd. Repertuaaris domineerisid tuntud ja hoogsad tantsulood eesti ja inglise keeles.

Õenduse ja patsiendikogemuse juhi Ksenia Verhovskaja sõnul on õdede roll tervishoiuasutuses muutub aina olulisemaks ja nende töö muutub autonoomsemaks. „Koostöö ja meeskonnatöö patsientide ja kolleegidega on primaarsed tegevused õendustöös. Paarkümmend aastat tagasi oli õdedel väga piiratud vastutus, mida iseloomustas eelkõige autonoomia puudumine, õdede töötingimused ja –tasu olid viletsad. Praeguseks on aga kogu tervishoiu alase hariduse ja õdede väljaõppe standardite latt palju kõrgemale asetatud. Õdede pädevusi laiendati, õed saavad töötada nii iseseisvalt kui olla väärikad meeskonnaliikmed ja juhtida meeskondi. Eelmisel aastal laiendati retseptiõigust eriõdedele, samuti õigust väljastada töövõimetuslehti. Riik ja ühiskond on teel sinna, et anda õdedele veelgi suuremat vastutust – saatekirjade väljastamine ja e-konsultatsioonide läbiviimine, et õe iseseisva vastuvõtu ajal oleks õel võimalus küsida nõu arstidelt, teistelt eriõdedelt ja teistelt spetsialistidelt,“ jagas Verhovskaja.

Ürituse olulisim osa oli aga parimate õendus- ja hooldustöötajate tunnustamine. Kokku oli parima töötaja tiitlile mitmes erinevas kategoorias nomineeritud 24 õendus- ja hooldustöötajat.

Parima õe tiitli sai vaimse tervise õde Anne-Ly Juse. Suudab töötada psühhoterapeudina, mis ületab õe nõutud ametioskuste piire. Annab oma panuse vaimse tervise eriala arengusse meie haiglas. On usaldusväärne, kohusetundlik ja tubli inimene.

Parima hooldaja tiitli sai iseseisva statsionaarse õendusabi osakonnas töötav hooldaja Olga Tšistjakova. Väga hoolikas, abivalmis, kaastundlik, positiivse ellusuhtumisega ning hea huumorimeelega. Hooldajana suudab ta ka kõige kinnisemate ja kurvameelsemate patsientidega kontakti luua ja neil silma särama lüüa. Pakub alati uusi ideid või lahendusi, mida võiks osakonnas teistmoodi teha ja mida võiks parendada.

Parima ämmaemanda tiitli saavutas Regina Zahharenkova. Tema oli nomineeritud kaks korda. Töötab sünnitusabi- ja sünnituseelses osakonnas ja naistenõuandlas, on imetamisnõustaja ja annab loenguid perekoolis. Viljeleb inimkeskset lähenemist ja patsiendiohutuskultuuri. On suurepärane ja professionaalne kolleeg.

Parima töötaja tiitli „Bioanalüütik/laborant/radioloogiatehnik“ kategoorias saavutas radioloogiaõde Tatjana Sokolova. Töötab haiglas juba 48 aastat. Selle aja jooksul on ta näidanud ennast ainult heast küljest. Ta on kohusetundlik, sõbralik nii patsientide kui kolleegidega, abivalmis ja korrektne. Lisaks on ta väga aktiivne ja positiivse mõtteviisiga, on alati valmis oma kolleege aitama.

Parima füsioterapeudi tiitli pälvis Ljubov Ananjeva. Töötab taastusravi protseduuride õenduse osakonnas aastast 2006. Lõpetanud Tartu Ülikooli füsioteraapia teaduskonna. Töötanud nii ambulatoorses kui ka statsionaarses osakonnas nii laste kui ka täiskasvanutega. Läbinud ka müofunktsionaalse terapeudi koolituse ning töötab lisaks ka müofunktsionaalse terapeudina. Füsioterapeudina suudab Ljubov oma tööülesannetele loominguliselt läheneda ning luua teraapiavahendeid ka kõige igapäevasematest vahenditest. Lisaks enda igapäevasele tööle juhendab ta iga-aastaselt füsioteraapia üliõpilasi nii Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis kui ka Tartu Ülikoolis.

Samuti oleme üritusel pühendumusega töö eest tänanud Hea Teeninduse Kuu kampaania võitjaid: Ahtme polikliiniku garderoobi klienditeenindaja Julia Radajeva. Talle hääle andnud patsiendid mainisid, et Julia on kohusetundlik, abivalmis, täpne ja rahulik töötaja. Järgmine võitja on Järve tervisemaja registratuuri klienditeenindaja Natalja Petrovskaja, kes patsientide sõnutsi on taiplik, kohusetundlik, loogilise mõtlemisega, viisakas. Võitjate kolmiku ahela lukustab Järve tervisemaja registratuuri klienditeenindaja Natalja Rubets. Tema võtab enda peale vastutusrikkamaid ülesandeid, ta on töös täpne ja korrektne ning väga hea suhtleja. Usin muudatuste eestvedaja.

Õenduse ja patsiendikogemuse juht Ksenia Verhovskaja sõnas, et õdede jaoks on oluline tagada patsientide tervise ja heaolu ning seda saab saavutada tihedast koostöös arstide, teiste tervishoiutöötajate ja patsientidega. „Õed moodustavad tervishoius kõige suurema tööpere, mida täiustavad eriti särasilmsed kolleegid. Nende positiivne suhtumine ja professionaalsus aitavad kaasa meeskonnatööle ning võimaldavad luua tervisliku ja positiivse töökeskkonna,“ resümeeris Verhovskaja.

SA Ida-Viru Keskhaigla | Tervise 1, 31025 Kohtla-Järve | Privaatsusinfo