No module Published on Offcanvas position
Registratuur töötab E-R 8-18 33 111 33

Oleme usaldusväärsed, inimlikud, tegusad

registratuur kontakt

Imikute tervist aitab jälgida koduvisiite tegev ämmaemand

Alevtina VildeÄmmaemand Alevtina Vilde teeb keskmiselt kolm koduvisiiti nädalas.

Ämmaemand Alevtina Vilde rääkis koduvisiitide teenusest, mida Ida-Viru Keskhaigla hakkas eelmisest suvest pakkuma. Teenust arendati projekti "Ämmaemanda koduvisiidid esimestel eluaastatel" raames.

Ämmaemanda koduvisiit on teenus, mida pakutakse vastsündinutele ja nende vanematele. Visiite viib läbi ämmaemand, kes käib ema ja lapse juures kodus, et kontrollida lapse tervislikku seisundit ja pakkuda vanematele abi ja tuge lapse hooldusel.

Koduvisiit algab lapse kaalumisega, millele järgneb imiku väline läbivaatus. Näidustuse korral, või ema soovil, võib ämmaemand kontrollida imiku ema tervist, mõõta vererõhku, kontrollida keisrilõike armide seisundit jne. Pärast seda saavad pereliikmed ämmaemandaga vestelda ja esitada talle küsimusi vastsündinu hoolduse kohta.

Paljud naised saavad teada ämmaemanda koduvisiitidest juba enne sünnitust ning teenuse populaarsus esimest korda sünnitavate emade seas kasvab igal aastal. Keskmiselt teostab Alevtina nädalas 3 koduvisiiti. Naised hindavad teenust väga kasulikuks, kuna see võimaldab täiendavalt jälgida lapse tervist ja arengut.

Tasub märkida, et koduvisiidid on täiendav teenus, mis ei asenda perearsti külastusi. Ämmaemand pöörab tähelepanu mitte ainult vastsündinule, vaid ka emale, et veenduda, et taastumine pärast sünnitust kulgeb hästi. Kui ämmaemand tuvastab esimesel visiidil mingeid probleeme (kehakaalu puudujääk, rinnaga toitmise probleemid jne), võib ta määrata kordusvisiidi, et veenduda, et ema ja lapse tervis on korras. Kordusvisiiti pakutakse sageli esimest korda sünnitavatele emadele, seetõttu on väga oluline veenduda, et emad saavad enda jaoks uutes oludes edukalt hakkama. Mõnikord paluvad emad ise ämmaemandat neid uuesti külastada, kuna ämmaemanda konsultatsioon ja tervisekontroll pole kunagi üleliigsed.

Alevtina soovitab emadel jägida hoolikalt oma ja lapse tervist ja julgemalt pöörduda ämmaemanda või teiste tervishoiutöötajate poole.

Erakorralise meditsiini osakond, Ilmajaama 12, Ahtme linnaosa, Kohtla-Järve
Ahtme aktiivravikompleks, Ilmajaama 12, Ilmajaama 14, Ahtme linnaosa, Kohtla-Järve
Järve tervisemaja, Ravi 10d, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
Taastusravi- ja õendusabikliinik, Ravi 10, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
Kiviõli tervisekeskus, Keskpuiestee 36, Kiviõli
Sillamäe tervisekeskus, Kajaka 9, Sillamäe
Torujõe noortekodu (sõltuvusprobleemidega noorukite ravikeskus), Torujõe 3, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
IVKH vastuvõtud Narvas, Kerese Keskus, Kosmonaudi 4

Arve rekvisiidid:

SA Ida-Viru Keskhaigla

Reg nr 90003433

KMKR nr EE100863846

Tervise 1, 31025, Kohtla-Järve

Arvelduskontode numbrid:

SEB EE811010220029123013

Swedbank EE722200221019871533

LHV EE32770771003371793