No module Published on Offcanvas position
Registratuur töötab E-R 8-18 33 111 33

Oleme usaldusväärsed, inimlikud, tegusad

registratuur kontakt

24. märts - Ülemaailmne tuberkuloosi vastu võitlemise päev

Image

Mis on tuberkuloos?
Tuberkuloos on nakkushaigus. Seda põhjustab bakter Mycobacterium tuberculosis. Tuberkuloos levib inimeselt inimesele õhu kaudu. Kõige sagedamini on tuberkuloosist haaratud kopsud, kus bakterid paljunevad ja põhjustavad põletikku. Sealt võivad bakterid vere- või lümfiringe kaudu levida organismi teistesse osadesse. Seetõttu võib tuberkuloos haarata ka näiteks lümfisõlmi, luid, kuse- ja suguelundeid, kesknärvisüsteemi, nahka või põhjustada generaliseerunud infektsiooni. Tuberkuloos on ravitav. Tuberkuloosi diagnostika ja ravi on patsiendi jaoks tasuta.

Tuberkuloosi levimine
Tuberkuloos levib inimeselt inimesele õhu kaudu. Õnneks ei kandu tuberkuloos edasi kergelt. Õige tuberkuloosivastane ravi vähendab haiguse levikut teistele inimestele.
Tuberkuloosibakter satub õhku, kui kopsu- või kõrituberkuloosi põdev inimene kõneleb, laulab, köhib või aevastab. Inimene, kes viibib samas siseruumis, võib saada nakkuse õhu kaudu sissehingamise teel.Tuberkuloos ei ole kergesti ülekanduv. Kõige suurem oht on koos elavatel pereliikmetel. Põgusal kokkupuutel haigestunud inimesega on oht haiguse edasikandmiseks väga väike.

Tuberkuloosi sümptomid
Kõige sagedamini esinevateks tuberkuloosi sümtomiteks on köha, mis kestab üle 3 nädala, ning rögaeritus (lima hingamisteedest). Haigestunud inimesel võib olla palavikku, kaalukaotust ja tugevat öist higistamist. Haigestunud inimene võib tunda ennast väsinuna ja kaotada söögiisu. Olenevalt haaratud organismi piirkonnast, võib esineda ka teisi sümptomeid.

Tuberkuloosi diagnoos
Kopsutuberkuloos tuvastatakse tavaliselt kopsude röntgeniülesvõttel. Röntgenipildi tegemine on ohutu.
Rasedad naised peaksid meditsiinitöötajat teavitama oma seisundist enne röntgeniülesvõtte tegemist.
Loe rasedusaegse tuberkuloosi diagnoosimisest täpsemalt siit.
Patsiendilt kogutakse tuberkuloosi diagnoosimiseks rögaanalüüsid.
Rögaanalüüsides hinnatakse mükobakterite olemasolu, kasutades mikroskoopiat, külve ja molekulaarseid teste. Röga mikroskoopia ja molekulaarsete testide vastused valmivad mõne tööpäevaga.

Tuberkuloosi ravi
Maailma Terviseorganisatsioon soovitab tuberkuloosi raviks otseselt kontrollitava ravi (OKR) strateegiat, mille korral patsient võtab ravimeid tervishoiutöötaja kontrolli all.

Tuberkuloosi ravitakse antibiootikumidega.
Tuberkuloosiravi koosneb alati mitmest erineva ravimi kombinatsioonist. Tuberkuloosiravi kestab vähemalt 6 kuud. Raske haiguse korral võib ravi kesta kauemgi. Haiguse edasikandumise risk väheneb ravi alustamise järgselt kiiresti.
Väga oluline on järgida ravi, et saada terveks. Ravimeid peab võtma regulaarselt. Kui tuberkuloosi haigestunud inimene lõpetab ravimite võtmise liiga vara, võib ta uuesti haigestuda. Kui kõiki ravimeid ei võeta korrektselt, võib tuberkuloosi tekitav bakter muutuda nendele ravimitele resistentseks. Sellel juhul on haigust veelgi raskem ravida.
Nakkusohtlikke patsiente ravitakse õhklevi isolatsiooniga palatites. Isoleerimine ennetab tuberkuloosi edasikandumist teistele patsientidele ja meditsiinipersonalile. Seetõttu on patsiendid palatites üksinda ja patsiendi liikumine hoones on piiratud.

IVKH pakub TB ravi nii statsionaarselt kui ka ambulatoorselt.

Info: Tervise Arengu Instituut, Tuberkuloosiregister
https://youtu.be/xCV9UWBe_Xs

Erakorralise meditsiini osakond, Ilmajaama 12, Ahtme linnaosa, Kohtla-Järve
Ahtme aktiivravikompleks, Ilmajaama 12, Ilmajaama 14, Ahtme linnaosa, Kohtla-Järve
Järve tervisemaja, Ravi 10d, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
Taastusravi- ja õendusabikliinik, Ravi 10, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
Kiviõli tervisekeskus, Keskpuiestee 36, Kiviõli
Sillamäe tervisekeskus, Kajaka 9, Sillamäe
Torujõe noortekodu (sõltuvusprobleemidega noorukite ravikeskus), Torujõe 3, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
IVKH vastuvõtud Narvas, Kerese Keskus, Kosmonaudi 4

Arve rekvisiidid:

SA Ida-Viru Keskhaigla

Reg nr 90003433

KMKR nr EE100863846

Tervise 1, 31025, Kohtla-Järve

Arvelduskontode numbrid:

SEB EE811010220029123013

Swedbank EE722200221019871533

LHV EE32770771003371793