No module Published on Offcanvas position
Registratuur töötab E-R 8-18 33 111 33

Oleme usaldusväärsed, inimlikud, tegusad

registratuur kontakt

Kardioloogiaõe iseseisev vastuvõtt võimaldab patsiendil läheneda oma ravile süsteemsemalt

Jekaterina Fabritsnikova

Jekaterina Fabritšnikova, kardioloogiaõde

Ida-Viru Keskhaiglas on alanud kardioloogiaõe iseseisvad vastuvõtud, mida viib läbi Jekaterina Fabritšnikova.

Jekaterina räägib iseseisvat vastuvõttu teostava kardioloogiaõe põhiülesannetest, sellest, kuidas toimub patsientide vastuvõtmine üldiselt, millistel juhtudel peaks patsient vastuvõtule minema ning patsiendile enne vastuvõttu oluliste soovituste jagamisest.

Milliseid ülesandeid täidab iseseisva vastuvõtu kardioloogiaõde ja kuidas tavaliselt toimub patsiendi vastuvõtt?

Iseseisva vastuvõtu õe esmaseks ülesandeks on teha selgeks, kui hästi mõistab patsient oma haiguse iseloomu ja vajadusel tõsta tema teadlikkust selles osas ning selgitada, kuidas teatud igapäevaeluharjumused võivad mõjutada haiguse kulgu. Lisaks kontrollib õde kardioloogi poolt patsiendile välja kirjutatud ravimite väljaostmist ja manustamist. Mõnikord juhtub, et patsient ei võta neid vastavalt ravimi manustamisskeemile, kuid seda tuleb teha selleks, et ravi oleks tõhus ja süsteemne. Sageli palub õde nimetada patsiendil ravimeid, mida ta võtab. Vajalike ravimite regulaarne manustamine on lihtne, kuid väga oluline harjumus kiirema paranemise teel.

Samuti juhul, kui patsiendil on näiteks arütmia või südamepuudulikkus, siis jälgib iseseisva vastuvõtu õde turseid, mõõdab regulaarselt kehakaalu, vererõhku, pulssi, vajadusel veresuhkru ja kolesterooli taset ning annab patsiendile juhiseid, kuidas enda eest kodutingimustes paremini hoolitseda.

Kas patsient saab iseseisva vastuvõtu kardioloogiaõe poole otse pöörduda?

Iseseisva vastuvõtu kardioloogiaõe poole pöördumiseks vajab patsient perearsti või kardioloogi saatekirja. Kui perearst juba tegeleb mõne kardioloogilise probleemi ravimisega, siis suure tõenäosusega kirjutab ta ise saatekirja iseseisva vastuvõtu kardioloogiaõe juurde, suunamata patsienti enne seda kardioloogi vastuvõtule. Põhiliselt väljastavad selliseid saatekirju kardioloogid, kuna nende koostöö iseseisva vastuvõtu kardioloogiaõega on tihedam. Kui vastuvõtul selgub, et patsiendil on tõsisemad kaebused, siis soovitab ta minna kardioloogi juurde. Sellisel juhul väljastab saatekirja perearst.

Kas patsient peaks juba enne õe vastuvõttu midagi ette võtma?

Soovitan patsientidel sagedamini mõõta oma vererõhku, pulssi, kehakaalu ning pidada iseseisvalt arvestusraamatut, kuhu mõõdetud näitajad kirja panna. Selline raamat väljastatakse tavaliselt esimesel vastuvõtul. Nii saab nende näitajate dünaamikat üksikasjalikumalt jälgida ning vajadusel kardioloog korrigeerib ravimite manustamisskeemi.

Millist nõu saate anda kõigile inimestele südame ja veresoonkonna tervise säilitamiseks?

Loomulikult on vajalik tasakaalustatud toitumine: toiduratsioon peab sisaldama köögivilju, puuvilju, tailiha, kalast saadud tervislikke küllastunud rasvhappeid nagu oomega-3. Oluline on vähendada praetud ja rasvaste toitude tarbimist. Halbadest harjumustest (suitsetamine, alkoholi kuritarvitamine) loobumine annab kiire positiivse mõju. Samuti tuleb kasuks mõõdukas füüsiline koormus. Alustuseks on kõige lihtsam hakata lifti asemel sagedamini treppi kasutama ja kõndida tuleks vähemalt pool tundi päevas. Meie tervis sõltub suuresti meie harjumustest. Kunagi pole hilja astuda väikeseid samme tervise parandamise suunas. See on üks viisidest, kuidas armastust enda vastu välja näidata.

Erakorralise meditsiini osakond, Ilmajaama 12, Ahtme linnaosa, Kohtla-Järve
Ahtme aktiivravikompleks, Ilmajaama 12, Ilmajaama 14, Ahtme linnaosa, Kohtla-Järve
Järve tervisemaja, Ravi 10d, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
Taastusravi- ja õendusabikliinik, Ravi 10, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
Kiviõli tervisekeskus, Keskpuiestee 36, Kiviõli
Sillamäe tervisekeskus, Kajaka 9, Sillamäe
Torujõe noortekodu (sõltuvusprobleemidega noorukite ravikeskus), Torujõe 3, Järve linnaosa, Kohtla-Järve
IVKH vastuvõtud Narvas, Kerese Keskus, Kosmonaudi 4

Arve rekvisiidid:

SA Ida-Viru Keskhaigla

Reg nr 90003433

KMKR nr EE100863846

Tervise 1, 31025, Kohtla-Järve

Arvelduskontode numbrid:

SEB EE811010220029123013

Swedbank EE722200221019871533

LHV EE32770771003371793