Prindi

Ida-Viru Keskhaigla lõi emotsionaalseid assotsiatsioone tekitava fotoinstallatsiooni veredoonorite leidmiseks

Installatsioon veredoonoridVeri on unikaalne saadus, sest seda ei saa kunstlikult valmistada. Haigla vajab doonoriverd iga päev. Verevarusid tuleb meil pidevalt täiendada ja selleks tuleb meil veredoonoreid aktiivselt juurde meelitada. Ida-Viru Keskhaigla lõi selleks emotsionaalseid assotsiatsioone tekitava fotoinstallatsiooni.

Fotoinstallatsiooni eesmärk on tõsta Ida-Virumaa elanike teadlikkust veredoonorluse olulisuse ja vajalikkuse osas. Ida-Viru Keskhaigla turundus- ja kommunikatsioonijuhi Mihhail Tammearu sõnul on üks tähtsamaid komponente, mis paneb aluse installatsiooni põhiideele, on selle teema emotsionaalne taust. „Mõte on selles, et inimesel, kes tuleb installatsiooni sisuga tutvuma, peab tekkima selge arusaam, et vereloovutus on hädavajalik tegevus, sest doonoriveri päästab inimese elu. Seda arusaama tugevdab tunnuslause, et kõik ei pruugi homme teha seda, mida nad on harjunud täna tegema. Inimene, kes saab täna elada täisväärtuslikku elu ja nautida lihtsaid rõõmuhetki, mis täidavad iga päeva positiivsete emotsioonidega, näiteks lemmiklooma paitamine, ema kallistamine, koosviibimine lähedaste seltsis, sportmängus kaasalöömine, võib hetke pärast nendest tegevustest ainult unistada. Ja seda juhul, kui üldse saab. Installatsioon juhib tähelepanu sellele, et igale inimesele võib vereülekannet kunagi vaja minna. Keegi ei ole õnnetuste eest kaitstud, aga paljud inimesed saavad anda verd, et elu eest võitlev patsient saaks võimaluse selle lahingu võita. Pärast seda saab ta taas tunda rõõmu ja ammutada inspiratsiooni tegevustest, mis on paljude teiste jaoks iseenesestki mõistetavad igapäevatoimingud“, sõnab Tammearu.

Fotoseina küljes asetseb alus trükistega. Sealt saab võtta voldikut, milles on haigla tutvustusele lisaks ka üldinfo veredoonorile. Samuti on seal väiksed disainitud kutsed vereloovutusele, mida saab igaüks võtta ja jagada oma tuttavatele, sõpradele, sugulastele, kolleegidele ja kõigile teistele, kellest võib saada veredoonor.

Ida-Viru Keskhaigla vereteenistus asub Järve tervisemaja III korrusel. Verd saab anda: E 8.00-17.30, T-N 8.00-15.30, R 8.00-12.00.

Fotosein-installatsioon asub praegu Jõhvi Pargi Keskuse aatriumis.